קנאביס לצריכה רפואית הינו חוקי בישראל אך מותנה בקבלת רישיון ממשרד הבריאות. מבקשי קנאביס רפואי לרוב מתמודדים עם כאבים ומכאובים נפשיים ופיזיים ומבקשים הפוגה מאלו. בעוד הליך קבלת הרישיון ותחילת השימוש עשוי להיות ארוך, כדאי לעקוב אחר כמה הנחיות ולקבל מידע אודות רישיון לקנאביס רפואי שיסייעו לכם לייעל את התהליך ולקבל מענה מהיר ומיטבי עבור ההתמודדות.
נראה כי קנאביס רפואי משרד הבריאות תופס תאוצה משמעותית בשנים האחרונות בתור מענה לאנשים חולים שחווים כאבים פיזיים ואף נפשיים. אמנם קנאביס בצריכה עצמית עשוי להיות ממכר ובעל השפעות שליליות מאוד, קנאביס רפואי, שנצרך בצורה אחראית ובהמלצת רופא מוסמך, נתפס כבעל השפעות חיוביות ומסייע לחולים רבים להתמודד עם שעובר עליהם. הוא אמנם אינו מטפל באופן נקודתי בהחלמה של מקרים רפואיים, אך הוא מסייע להתמודד עם הכאב ולהרגיש טוב יותר באופן כללי, מה שמחזק את האדם החולה ומקל את ההתמודדות.
קבלת רישיון לקנאביס רפואי משרד הבריאות
תחת משרד הבריאות יושבת היחידה לקנאביס רפואי אשר אחראית על הרישיונות של קנאביס רפואי בארץ (יק"ר). בגלל שצריכת קנאביס לא חוקית אלא אם כן לצורך רפואי, צריך לקבל אישור מיוחד לקנייתו ולצריכתו. כמו כן, גם לאחר שתקבלו את הרישיון תצטרכו לבצע לו חידוש כל כמה זמן, ולעיתים כמה פעמים בשנה, מתוך רצון של משרד הבריאות לוודא שרק אלו שצריכים ושלא יקבלו מכך השפעות שליליות יצרכו אותו ובאחריות.
הגשת בקשה לקבלת רישיון
יצירת קשר והגשות בקשות למשרד הבריאות בהקשר קנאביס רפואי עושים דרך רופא שמוסמך לכך. באופן כללי ניתן לחלק את הליך הגשת בקשה לרישיון וקבלתו לטיפול מול שני סוגי הסמכות של רופאים. תחילה כדאי לבדוק עם הרופאים שמטפלים בכם, כולל רופא המשפחה שלכם, אם הם בעלי הסמכה להגיש את הבקשה או אפילו כבר לתת רישיון, ובמידה ולא, תאלצו לפנות לרופא אחר שמומחה במצבכם ושיוכל לבצע עבורכם את מתן או חידוש רישיון קנאביס.
רופא שמוסמך לתת רישיון
הסוג הראשון שיהיה עבורכם הכי יעיל הוא פנייה לרופא מומחה אשר מוסמך על ידי יק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות) להעניק רישיונות בעצמו וכן לבצע חידוש שלהם. יכול להיות שהרופא שמטפל בכם הוא כבר בעל הסמכה כזאת, אך אם לא תצטרכו לקבוע תור אצל רופא אחר המתמחה בתחום שרלוונטי אליכם אשר יתן לכם את הרישיון. הוא מוסמך לתת את הרישיון, או לבצע חידוש שלו ממש במקום ורק אז תוכלו כבר לפנות לבית המרקחת ולהתחיל לצרוך.
רופא שמוסמך להגיש בקשה
אמנם יש רופאים שניתן לבצע מולם את ההליך ולזרז אותו, אך לעיתים לא יהיה זה מזורז בגלל שרופאים אלו עשויים להיות עמוסים מאוד ויהיה קשה לקבוע מולם תור. יכול להיות שדווקא יעיל יותר יהיה לכם לפנות לדרך השנייה והיא לפנות לרופא שמוסמך להגיש בקשה ליק"ר ודרכו לקבל את הרישיון. שוב, יכול להיות שהרופא המטפל שלכם הוא כבר בעל הסמכה כזאת, אך במידה ולא תצטרכו לפנות לרופא אחר שיגיש עבורכם את הבקשה בצירוף המסמכים הרלוונטיים שמפרטים אודות המצב שלכם.
הוספת מסמכים לבקשה
אמנם הרופא מגיש את הבקשה עבורכם, אך היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות בוחנת את הבקשה מול המטופל ולכן במקרה שבו חסרים טפסים תתבצע פניה למטופל להוספתם. במידה ומקבלים בקשה כזאת זה גם אומר שההחלטה בדבר הרישיון עומדת במקום ולכן חשוב למלא טפסים אלו בהקדם ולשלוח אותם בחזרה ליק"ר על ידי מילוי הטופס המקוון של הבקשה.
ערעור על דחיית בקשת רישיון
במידה ורופא הגיש עבורכם בקשה לקבלת רישיון לקנאביס רפואי, לא מדובר בהליך אוטומטי ואתם כעת ממתינים להחלטת יק"ר בנוגע למצבכם. בהמשך לכך, יכול להיות שתקבלו תשובה שלילית בנוגע לזכאות לרישיון. על החלטה זאת ניתן להגיש ערעור והוא גם כן מתבצע על ידי רופא שמוסמך לכך. הערעור צריך לכלול דו"ח תרופות שנתי שניתן להנפיק על ידי קופת החולים וכן פירוט אודות המצב הרפואי העדכני של החולה כדי לתת תמונה מלאה ולשכנע שאכן מגיע הרישיון.
קבלת תשובה על הבקשה
קבלת התשובה על הבקשה והן על הערעור, נשלחים לרופא שהגיש את הבקשה והן למטופל. במידה והבקשה אושרה, הרישיון נשלח במייל למטופל וכן העתק לרופא המטפל. חשוב להבין כי הרישיון מתנה הן קנייה של קנאביס רפואי (בדרכים המקובלות )והן החזקה עצמית, שהם שני דברים שאסורים בישראל לאנשים בלי רישיון. ולכן מדובר ברישיון עצמי ואישי ואין לחלוק את הקנאביס עם אנשים שאין להם רישיון לצרוך קנאביס.
תנאים לקבלת רישיון
יכול להיות שתקבלו את התחושה שמספיק להיות חולה זמן ממושך כדי לקבל רישיון לקנאביס רפואי, אך לא כך הדבר ובפועל ישנם תנאים רבים שנדרש לעמוד בהם על מנת להיות זכאי לרישיון ולקבל אותו. לדוגמא, בין התנאים לקבלת קנאביס רפואי, צריכה להיות היסטוריה של ניסיון לטפל בתרופות וטיפולים אחרים וכן ישנה בדיקה האם יש לחולה מאפיינים שיכולים להחמיר כתוצאה משימוש בקנאביס כמו מצבים פסיכוטיים מסוימים.
קניית קנאביס רפואי
אמנם קנאביס אינו חוקי לצריכה בישראל, אך ידוע כי מתבצע סחר לא חוקי מתחת לפני השטח של קנאביס לצריכה עצמית כסם. חשוב לדעת כי לא זאת הכוונה בהקשר משתמשי קנאביס רפואי, לאחר קבלת המרשם נדרש לרכוש את הקנאביס במקומות המורשים לכך, בבתי מרקחת רלוונטיים ועל פי הכמות שניתנה ברישיון. הכמות מוודאת שמצד אחד לא תהיה התמכרות לקנאביס כסם, אך מצד שני שההשפעה של קנאביס רפואי משרד הבריאות תהיה מורגשת.
השתתפות בהוצאות
קנאביס רפואי בשימוש רחב הוא אינו זול ולכן המדינה משתתפת בהוצאות עליו במקרים רבים. אנשים שמוכרים כנכי צה"ל, או באופן כללי נכי משרד הביטחון מול ביטוח לאומי וכן נפגעי פעולות איבה, עשויים להיות זכאים לקבל החזר הוצאות על קניית קנאביס רפואי כחלק מההטבות שניתנות לאוכלוסיות אלו. בדומה להליכים אחרים מול הביטוח הלאומי, נדרש להגיש בקשה להחזר הוצאות ועל הליכים אלו כדאי להתייעץ עם מומחים בתחומים אלו או לקרוא עוד אתר של ביטוח לאומי.
קנייה לאחר תום תקופת הרישיון
קניית קנאביס רפואי באישור משרד הבריאות ניתנת כל עוד יש רישיון בתוקף. כדי למנוע צריכה עודפת והתמכרות, הרישיון ניתן לתקופת זמן מסוימת כך שכל כמה זמן צריך לראות מחדש רופא שיבחן את אישור המשך השימוש בקנאביס רפואי. לאחר תום הרישיון לא ניתן להמשיך לקנות את המוצר ויש לבצע חידוש רישיון, לכן מומלץ לבצע אותו 45 ימים לפני תום תקופה זאת.
רישיון לקנאביס רפואי הוא לא דבר שקל להשיג ונדרש לעשות זאת מול רופא שמוסמך לתת רישיון או לבקש רישיון לקנאביס רפואי ממשרד הבריאות. למרות שההליך עשוי להיות מורכב, עבור אלו שזקוקים לכך מדובר בדבר שעוזר ומקל מאוד ולכן אל תתייאשו מהבירוקרטיה והילחמו על מה שמגיע לכם. זכרו להשתמש בקנאביס רק בעצמכם ובאחריות כפי שהמליץ לכם הרופא ברישיון.