בשנים האחרונות קנאביס רפואי הפך לפופולרי יותר בקרב אנשים רבים המתמודדים עם מחלות ותסמינים שונים. קנאביס רפואי הוכח כיעיל ומבטיח עבור הקלה בתסמינים של מצבים רפואיים שונים, מה שהוביל לצורך בחקיקה חדשה ורלוונטית. בישראל, הידועה בעמתה המתקדמת בנושא מחקר ורגולציה של קנאביס רפואי, מפעילה מערכת קפדנית ומפוקחת על ידי היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) מאת משרד הבריאות. בואו נדבר על רישיון לקנאביס רפואי בישראל, על היק"ר, היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות ומה הוא ההליך לקבלת רישיון חוקי.
הבנת הגוף הרשמי של היחידה לקנאביס רפואי
היק"ר, הלא הוא היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות, הוא היחידה המשמשת כרשות הרגולטורית במשרד הבריאות הישראלי, האחראית על המערך כולו. החל מניהול ואישור בקשות לקבלת רישיון לטיפול בקנאביס רפואי, גידול ומחקר של צמח הקנאביס בצורה מבוקרת ומפוקחת. נהלים שנקבעו תחת פקודת הסמים המסוכנים, מנחים את הערכת המלצות הרופאים לשימוש בקנאביס ומבטחים תהליך קבלות ואישורים מפוקחים על פי תנאים ספציפיים מוגדרים.
איך מקבלים רישיון לקנאביס רפואי? אלו הם השלבים הנדרשים:
הגשת הבקשה
המסע לקראת קבלת רישיון קנאביס רפואי מתחיל בהמלצת רופא מומחה. חשוב והכרחי שהרופא הממליץ יקפיד על נוהל 106, שהוא למעשה הפרוטוקול שנקבע עבור הגשת בקשות לרישיון קנאביס רפואי. רק רופאים מומחים בתחום הרלוונטי למטופל יכולים להגיש בקשה עבורם ליחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות.
קבלת ההמלצה
מכתב המלצה הוא הכרחי והוא הצעד הראשון עבור כל מטופל המעוניין לקבל טיפול בקנאביס רפואי חוקי. חשוב שההמלצה תינתן מרופא מומחה בתחום הרלוונטי לתסמינים מהם אתם סובלים. לדוגמא, אדם אשר מתמודד עם פוסט-טראומה, יידרש בהכרח להגיש המלצה מפסיכיאטר. המלצה מרופא כאב או רופא משפחה לא יהיו רלוונטיים.
בחינת ההמלצה
שלב ההערכה של היק"ר כולל סקירה יסודית של רופא בכיר ביחידה, בעל ההסמכה והסמכות הדרושה להערכת השימוש בקנאביס רפואי. בקשות לרישיון חסרות פרטים רפואיים חשובים, לא יאושרו ויעוכבו עד למילוי כל הדרישות, על פי הפרוטוקולים המוגדרים ביק"ר.
קבלת ההחלטה
לאחר הבדיקה הקפדנית ע"י יק”ר, היחידה לקנאביס רפואי מתקבלת החלטה לגבי אישור או דחיית הבקשה. גם המטופל וגם הרופא המומחה הממליץ, יקבלו מידע מיידי בנוגע לתוצאה שהוחלטה. במקרים של אי הסכמה להנפקת רישיון למטופל, ישנה אופציה להליך ערעור על ההחלטה.
הנפקת הרישיון
בעת שהיק"ר מאשרים את הבקשה להנפקת רישיון לקנאביס רפואי, מונפק הרישיון ומועבר לרופא המטפל. לאחר מכן, היחידה לקנאביס רפואי מספקת קבצים המכילים את הרישיון של המטופל ואת המרשמים הפרטיים שלו. מרגע קבלת המסמכים, למטופל נשאר לפנות לפתי המרקחת המורשים למכור ולנפק קנאביס רפואי, ולמשוך את התרופה שלהם על פי בחירתכם ובהתאם למינון ולכמות הכתובים ברישיון בלבד.
מה הן הדרישות ומה הם הדגשים החשובים בתהליך?
רופא מומחה
רופאים מומחים בתחום הרלוונטי למטופל, ממלאים תפקיד מרכזי בתהליך הגשה הבקשה, ומספקים המלצות מושכלות על סמך מומחיותם והכירותם במצבו של המטופל. עמידתם בנהלים הברורים והמוגדרים של יק”ר, היחידה לקנאביס רפואי, היא קריטית להבטחת תהליך מהיר ונכון של הגשת הבקשה.
תיעוד מקיף
מסמכים המספקים תיעוד יסודי לעברו הרפואי ולמצבו הנוכחי של המטופל, הם חיוניים לביסוס הצורך והיעילות של שימוש בקנאביס רפואי עבור המטופלים. למעשה, תידרשו לספק דו"ח תרופות מפורט, סיכומים רפואיים אצל רופאים מומחים ותיק רפואי מקיף, על מנת להבין האם ישנו צורך טיפולי בקנאביס ועמידה בתנאי הסף לקבלת הרישיון.
ערעורים
במקרים של אי הסכמה להנפקת רישיון מצד היק"ר, למטופלים ולרופאים יש אפשרות לפנות לוועדת הערעורים היעודית במשרד הבריאות. אופציית הערעור באה להגן על מטופלים במידה והם סבורים כי ההחלטה אינה צודקת ומעוניינים בבדיקה נוספת של הבקשה.
היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות מפגינה מחויבות לטיפול ראוי והגון בחולים, יושרה מדעית וחריצות רגולטורית, בין המתקדמות בעולם בתחום הקנאביס הרפואי. על ידי הבנת התהליך, הדרישות והתנאים, מטופלים והרופאים שלהם יכולים להנות משלל היתרונות הטיפוליים של קנאביס רפואי, באופן אחראי, מפוקח וחוקי.
בעוד שברחבי העולם כולו, השיח סביב קנאביס רפואי ממשיך להתפתח בכל הכוח, ישראל היא בהחלט אחת מן החלוצות והמתקדמות במיוחד בקידום הלגליזציה של קנאביס רפואי ובניצול הפוטנציאל של שיטת הטיפול בצמח הקנאביס המופלא.
עם זאת, חשוב לזכור כי עדיין על פי חוקי מדינת ישראל ומשרד הבריאות, קנאביס הוא חומר המוגדר כ-“סם מסוכן”. נכון להיום, קנאביס רפואי עדיין אינו מוגדר כתרופה, אינו רשום כתרופה וזאת למרות כי יעילותו ובטיחותו בשימוש למטרות רפואיות הוכחו לאורך שנים במחקרים רבים, בתחומים שונים.
קנאביס רפואי הוכח כיעיל עבור מחלות הגורמות לכאבים כרוניים, דלקות, לתסמיני פוסט-טראומה, דיכאון ואף עבור למטופלים אונקולוגים המתמודדים עם בחילות והקאות, לחולי אפילפסיה ופרקינסון הסובלים מעיוותים בשרירי ורעידות.
פרטי יצירת קשר עם יק”ר, היחידה לקנאביס רפואי
כתובת: ירמיהו 39, ירושלים, מיקוד: 9101002, ת"ד: 1176
דואר אלקטרוני: [email protected]
טלפון: 08-6268000
פקס: 02-6474810
שאלות ותשובות בנושא יחידת קנאביס רפואי (יק"ר)