איך מקבלים אישור לקנאביס רפואי? מדריך מעודכן

 

בשנים האחרונות, היחס לשימוש רפואי בקנאביס עבר שינוי משמעותי. בעקבות התרחבות המחקרים הרפואיים, והשגת התובנות המהותיות לגבי השימוש בו, גילו את הפוטנציאל הרפואי האדיר שגלום בחומרים הפעילים של הקנאביס.

בעקבות כך, קיימת התקדמות משמעותית ביחס אל השימוש בקנאביס הרפואי, וגם בהקלת התהליך לקבלת אישור לשימוש בו הנקרא, רישיון לקנאביס רפואי. עם זאת, הסם מוגדר כיום כסם אסור בשימוש בישראל, ורק אנשים אשר סובלים ממצבים רפואיים שונים, נמצאים כזכאים לקבלת רישיון לשימוש בו.

אישור לקנאביס רפואי

צמח הקנאביס מכיל סוגים שונים של תרכובות פעילות, אשר בכוחן להשפיע על מערכת העצבים המרכזית, ולייצר שינויים בפעילות הפיזיולוגית והפסיכולוגית של הגוף.

 

אישור לקנאביס רפואי בישראל

נכון לשנת 2023, למעלה מ- 100,000 אנשים בישראל מחזיקים אישור לקנאביס רפואי. הקנאביס הוכח כחומר בעל תכונות רפואיות רבות, וככזה הוא מסייע לרבים ברחבי העולם להתמודד עם בעיות הגוף והנפש. על פי החוק בישראל, השימוש בקנאביס נחשב לחוקי רק עבור אנשים שמחזיקים ברישיון לכך. לכן, אנשים שסבורים כי הם עומדים בתנאי הזכאות, מוזמנים להגיש בקשה לקנאביס רפואי.

איך מקבלים אישור לקנאביס רפואי?

ניתן לחלק את התהליך לקבלת אישור לשלושה שלבים:

  1. פנייה ראשונית לקבלת הרישיון
  2. אישור הבקשה וקבלת הקנאביס הרפואי
  3. חידוש הרישיון

פנייה ראשונית לקבלת אישור לקנאביס רפואי

כאמור, השלב הראשון בתהליך הוא הגשת בקשה לקבלת רישיון לקנאביס רפואי. ישנן שתי דרכים עיקריות להגשת הבקשה:

  • יק"ר – פנייה לרופא במסגרת הרפואה הציבורית שהוסמך על ידי היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות להנפיק את הרישיון.
  • רופא מומחה – פנייה לרופא המומחה בתחום המחלה שבגינה הומלץ הטיפול בקנאביס.

אישור הבקשה וקבלת הקנאביס הרפואי

חשוב לדעת כי אישור לקנאביס הרפואי מוגבל בזמן. תקופת הרישיון עשויה להשתנות מחולה לחולה, כלומר היא נקבעת באופן פרטני – כל מקרה לגופו. לאחר אישור הבקשה, המטופל יוכל לרכוש את הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת השונים.

חידוש רישיון לקנאביס רפואי

תוקף הרישיון לצריכת קנאביס רפואי מוגבל בזמן (לרוב 6 עד 12 חודשים), ולאחריו יש לחדש אותו. הסיבה לכך היא, שמשרד הבריאות מעוניין לפקח על תהליך צריכת הקנאביס, ולוודא שחל שינוי לטובה במצבו של המטופל.

כאמור, תקופת הרישיון מוגבלת בזמן, ולכן, יש להגיש בקשה לחידוש הרישיון לקנאביס רפואי לשימוש בקנאביס טרם פקיעת תוקף הרישיון הקיים. הבקשה לחידוש הרישיון צריכה להיות מוגשת על ידי רופא בתחום המחלה שבגינה המטופל טופל בקנאביס רפואי. על מנת להגיש בקשה לחידוש הרישיון, יש להצטייד במסמכים הבאים:

  • דו"ח טיפול תרופתי – מהשנה האחרונה, חתום ע"י רופא משפחה.
  • טבלת צריכה שבועית – תיעוד היסטוריית צריכת הקנאביס של המטופל.
  • חוות דעת רפואית

באופן כללי ניתן לומר כי אם המטופל עדיין עומד בתנאי הסף לצריכת הקנאביס, כלומר מצבו לא השתפר בצורה משמעותית מאז קבלת אישור צריכת הקנאביס הקודם, סביר להניח שבקשת חידוש הרישיון תאושר, כלומר יקבל הארכה לרישיון.

אישור לקנאביס רפואי

 

מהם החומרים הפעילים של הקנאביס?

הקנאביס הרפואי מכיל עשרות חומרים פעילים שהוכחו כבעלי סגולות רפואיות, בין המוכרים ניתן למנות את הבאים:

  • THC – חומר פסיכואקטיבי הידוע בתור בעל תכונות רפואיות רבות, כמו שיכוך כאב ונוגד בחילות.
  • CBD – חומר מסוג קנבינואיד אשר מסייע בהפחתת דלקות ובאיחוי שברים בעצמות. בנוסף, חומר זה מפחית את תופעות הלוואי הפסיכיאטריות השליליות אשר עשויות להיגרם כתוצאה מהשימוש בקנאביס.
  • CBN – חומר פעיל שמסייע בטיפול במחלות ובעיות עור.

שימוש בקנאביס רפואי למטרות רפואיות

ישנם עדויות רבות כי קנאביס עשוי לסייע לחולים רבים, ולקהל על תסמיניהם. לקנאביס יש מגוון השפעות חיוביות, בין היתר ניתן למנות את הבאות:

  • הקלה בבחילות והקאות
  • רגיעה ושיפור מצב הרוח
  • שיפור איכות וטיב השינה
  • הרפיית שרירים
  • שיפור יכולת ההתמודדות עם קשיים מסוגים שונים
  • הרפיית השרירים
  • הפחתה משמעותית בכאב
  • שיפור באיכות החיים של המטופלים ושל סביבתם

מי זכאי לקבלת אישור לקנאביס רפואי?

מטופלים אשר סובלים ממצבים רפואיים מסוימים וחולים במחלות המזכות אישור לקנאביס רפואי רשאים להשתמש:

 

מטופלים בתחום האונקולוגיה 

חולים בעלי מחלה אונקולוגית פעילה, או חולים שנמצאים בעיצומו של טיפול אנטינאופלסטי פעיל, לצורך הקלה בתסמיני המחלה או בתופעות הלוואי של הטיפול.

 

מטופלים בתחום הגסטרואנטרולוגיה

חולים שסובלים ממחלת מעי דלקתית פעילה ומוכחת, ועומדים בתנאים הבאים:

נוסו ונכשלו טיפולים תרופתיים מקובלים

ישנה המלצה של רופא מומחה בגסטרואנטרולוגיה לטיפול בקנאביס

 

מטופלים בתחום הכאב

מטופלים שסובלים מכאב נוירופאתי אשר נובע ממקור אורגני, אשר מטופלים במרפאת כאב באופן סדיר, ואשר מיצו את כל אפשרויות הטיפול המקובלות.

 

מטופלים בתחום המחלות הזיהומיות

מטופלים אשר מאובחנים בכשל חיסוני נרכש, ללא תלות ברמת ה- CD4, אשר מיצו את הטיפול התרופתי המקובל, ואשר סובלים מירידה קיצונית במשקל יכולים להימצא זכאים לרישיון שימוש בקנאביס רפואי לצורך שיפור התיאבון או לצורך הקלה בהקאות ותסמיני מערכת העיכול.

 

מטופלים בתחום הנוירולוגיה

מטופלים בעלי טרשת נפוצה, פרקינסון, תסמונת טורט, אפילפסיה ועוד, אשר לא הגיבו לטיפולים התרופתיים המקובלים, יוכלו לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי.

 

מטופלים בתחום הפרעות התנהגות הקשורות להפרעה על הספקטרום האוטיסטי

מטופלים מעל גיל 5, אשר מאובחנים עם הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, אשר עומדים במספר תנאי קדם מצטברים, יוכלו לקבל אישור לקנאביס רפואי.

מהו מינון הקנאביס החודשי המומלץ ביותר?

השפעות הקנאביס משתנות ממטופל למטופל, ולכן המלצות הטיפול הן אינדיבידואליות. כך, המינון החודשי נקבע בהתאם למצב המטופל, לגילו, למצבו הרפואי ולתפקודו. באופן כללי, מרבית מטופלי הקנאביס בישראל מקבלים מינון חודשי של בין 20 ל- 50 גרם קנאביס.

האם ניתן להעלות את המינון החודשי?

על פי מדיניות משרד הבריאות, המינון ההתחלתי של רוב המטופלים הוא נמוך יחסית (כ- 20 גרם), וניתן להעלותו בהדרגה במידת הצורך. לכן, במקרה שבו הרופא המטפל קובע כי הטיפול בקנאביס הרפואי מיטיב עם המטופל, אך אינו מספיק – יהיה ניתן להגדיל את המינון החודשי (באישור של היק"ר), בצורה הדרגתית של תוספת 10 גרם בלבד לחודש.

מי הם ספקי הקנאביס בישראל?

מטופלים אשר מחזיקים באישור לשימוש בקנאביס רפואי, יוכלו לרכוש אותו באחד מבתי המרקחת המורשים לכך, או לחלופין מהספקים המוכרים שעוסקים באספקת קנאביס לזכאים. 

האם ניתן לקבל החזר כספי על רכישת קנאביס רפואי?

על פי רוב, אספקת הקנאביס כרוכה בתשלום קבוע על פי תעריף משרדי הממשלה השונים. עם זאת, אוכלוסיות מסוימות זכאיות להשתתפות בהוצאות אלה:

  • נפגעי תאונות עבודה – לרוב, נפגעי תאונות עבודה יהיו זכאים להחזר מלא עבור רכישות הקשורות לצריכת הקנאביס הרפואי.
  • נפגעי פעולות האיבה – נפגעי פעולות איבה עשויים להימצא זכאים להחזרים כספים על הוצאותיהם הקשורות לטיפולים ותרופות. 
  • אוכלוסיות נוספות – בהתאם לתנאי קופת החולים שבה הם חברים.

לסיכום

קנאביס רפואי יכול לעזור לחולים במחלות שונות, ולהקל מאוד על סבלם. לכן, אם אתם עומדים בתנאי הזכאות, כדאי להגיש בקשה לרישיון קנאביס רפואי בהקדם, ולהתחיל להנות משיפור משמעותי באיכות החיים.

 

שאלות ותשובות בנושא אישור לקנאביס רפואי

כדי לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי בישראל, יש לפנות לרופא המורשה לקבלת אישור רפואי ולקבל ממנו המלצה רפואית לשימוש בקנאביס כחלק מתרופה. לאחר מכן, עליך להגיש בקשה למשרד הבריאות הישראלי, שם תוכל לקבל אישור רשמי לשימוש – רישיון לקנאביס רפואי
התנאים הרפואיים המוכרים לשימוש בקנאביס רפואי בישראל כוללים סיבות רפואיות שונות כמו כאבים כרוניים, דלקות, מחלות אוטואימיות, כמו גם סרעפת ומחלות נוירולוגיות. כל ההחלטה לגבי הטיפול בקנאביס רפואי מתבצעת על ידי הרופא המטפל בהתאם למקרה הרפואי של החולה.
הצעדים הראשוניים כוללים את רכישת הקנאביס ממספק רשום, למידת כיצד להשתמש בו בצורה בטוחה ויעילה, וניהול הטיפול בהתאם להוראות הרופא.
אישור לקנאביס רפואי

תוכן העניינים

  • לאישור רפואי מלאו את הטופס
שירותים לבחירה ☘️
בחרו את השירות הרצוי ☘️👇
ירוקלה | עושים סוף לכאב
בחרו את השירות הרצוי ☘️👇